Copyright 2022 - Custom text here
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

 

 

ХЛЕБАРКИТЕ  са средно големи насекоми, които имат медицинско значение като механични преносители. Една част от тях са синатропни, т.е. живеят близо до човека - в жилища, кухни, в складове, където има хранителни продукти, канализация, тавани и др. Разпространяват се активно (на собствен ход) и пасивно (при пренасяне на багаж, хранителни стоки, електроуреди и др.). Познати са  над 3500 вида хлебарки.

 

Вредното значение на всички видове хлебарки се състои в това, че пълзейки върху хранителните продукти и в дома ни, понякога ги замърсяват с различни болестотворни вируси и бактерии (на холерата , на коремния тиф и др.), с цисти на едноклетъчни паразити, с яйца на хелминти (тении и детски глисти), предизвикват алергия и астма . Инфекциозните  и  инвазионните агенти се полепват по тялото на хлебарките или преминават през храносмилателния им канал и се изхвърлят с изпражненията им. По този начин те стават механични преносители на причинителите на различни заболявания.

През деня хлебарките се крият  в пукнатини и процепи в жилището ,в кухненските шкафове, в бани и тоалетни, в близост до храна и вода. Предпочитат топлите и влажни места, но по принцип те се срещат навсякъде в сградите. Всеядни са и ядат всякакви органични продукти и отпадъци.

В България най-разпространени  са три вида хлебарки - Blatta orientalis (черна хлебарка), Blattella germanika (кафява или жълта хлебарка) и Periplaneta Americana (американска хлебарка).

 

BLATTA ORIENTALIS

Черните хлебарки достигат на големина до 2-2,5 см. Обитава канали, мазета, по-ниски етажи и други влажни места с температура  20-27 градуса. Продължителността й на живот е около 180 дни. Женските хлебарки могат да гладуват до 30-40 дни, а мъжките - до 15 дни. Хлебарките снасят яйцата си събрани на групи в особени пашкулчета - оотеки. До достигане на полова зрялост личинките претърпяват 6 линеения, първото от които се извършва още в пашкулчето.
Това развитие може да завърши при по-висока температура (30 градуса  ) за 2,5 месеца, при 20 градуса С то става за 6 месеца, а при по-ниска температура то продължава цяла година.

BLATTELLA GERMANICA

Кафявите или жълти хлебарки на големина достигат  средно 1-1,5см. Живеят средно от 100 дни до една година.  

В сравнение с черните те живеят на по-открити и достъпни места. Пашкулите им съдържат от 28 до 56 яйца и се носят от женската хлебарка до 2 часа преди излюпването им. Всяка женска хлебарка може да отложи през  живота си от 4 до 8 капсули.

PERIPLANETA AMERICANA

Американската хлебарка обитава предимно пристанищните градове и корабите. Понякога този вид се среща и на открито.

Достига големина 35-40 мм. Женската  хлебарка оформя капсула, която закрепва със секрет на предварително подбрано  място. Отлага 21-59 капсули, всяка съдържаща 16-28 яйца. Продължителността й на  живота  е от 100 дни до 2-3 години.


 

Унищожаване на хлебарки и полезни съвети при борба с хлебарките

Да ce борим с хлебарките можем не единствено с препарати. Трябва да се поддържат в изправност всички кранове у дома, за през нощта да се подсушава мивката. Запушвайте отходните тръби дори и да не срещате хлебарки в дома си или в сградата. Не дръжте храна на открито. При спазване на тези препоръки вероятността да се завъдят хлебарки у дома ви практически е равна на нула. Но все пак не забравяйте, че имате съседи, които може би се грижат за тях. Важно е да знаете, че използването на спрейове за непрофесионална употреба решават временно проблема с унищожаването на хлебарките, т.к. тези препарати действат само върху хлебарките, които са напръскани директно и нямат остатъчно действие. За да спрестите пари, време и усилия се доверете на професионалисти.
Провеждайте поне два пъти годишно превантивни обработки на целите сгради - стълбища, мазета, тавани и други. За целта се обърнете за помощ към специализирана фирма, занимаваща се професионално с унищожаване на хлебарки, мишки, плъхове, бълхи, кърлежи, дървеници, мравки, оси и други вредители.